Головна Новини Інтим 2021 Екстрена контрацепція: як впливає на жінку постінор
commentss НОВИНИ Всі новини

Екстрена контрацепція: як впливає на жінку постінор

Любов чоловіка і жінки - найпрекрасніший дар, який ми отримали від матінки - природи. Проте в житті може трапиться так, що в пориві цього сильного відчуття ми забуваємо про контрацепцію.

10 січня 2021, 14:20
Поділіться публікацією:

Любов чоловіка і жінки — найпрекрасніший дар, який ми отримали від матінки — природи. Проте в житті може трапиться  так, що в пориві цього сильного відчуття ми забуваємо про контрацепцію. Інший варіант — в самий неподходячий момент рветься презерватив, на який ви покладали всі свої надії. Що ж робити в таких випадках?

Серед великої кількості методів запобігання небажаної вагітності постінор, як і інші препарати серії "на наступний ранок", відносяться до "екстреної" контрацепції. Дію препаратів цього виду має потрійний механізм. З одного боку вони затримують або зупиняють овуляцію і тоді не відбувається вихід яйцеклітини з яєчника в маткову трубу, що, відповідно, запобігає зачаттю. З іншого боку Постінор перешкоджає сперматозоїдам запліднити яйцеклітину. А в третіх, як і інші препарати цієї серії, він змінює нормальну структуру внутрішньої поверхні матки або ендометрія. Якщо зачаття все-таки мало місце, то дію препарату носить абортивний характер, що виявляється в неможливості імплантації заплідненої яйцеклітини.

Постінор містить синтетичний гормон левоноргестрел і приймається за схемою: 1 пігулка постинора приймається протягом 72 годин, краще відразу після незахищеного статевого акту, ще 1 пігулку слід прийняти через 12 годин після першої. По оцінках фахівців, цей метод запобігає 85 % небажаних вагітностей. Відсоток вагітностей, що успішно запобігли, залежить від того, через який час після незахищеного статевого акту ви прийняли постінор. Схематично це виглядає так:

1. 95 % — якщо ви прийняли першу пігулку протягом 24 годин після акту;

2. 85 % — якщо ви прийняли першу пігулку протягом 25-48 годин після акту;

3. 58 % — якщо ви прийняли першу пігулку протягом 49-72 годин після акту.

Дуже важливо усвідомлювати, що такі посткоитальные (тобто прийняті після статевого акту) пігулки лікарі не рекомендують приймати частіше, ніж один раз в місяць. Якщо ваше статеве життя досить регулярне (статеві акти раз на тиждень або кілька разів в місяць), то переважно використовуватиме інші протизаплідні засоби і методи. Це пов`язано з наявними побічними ефектами після прийому Постінора. Основною побічною дією препарату є поява кровотеч різного типу. Це пов`язано з тим, що після|потім| прийому Постінора в крові збільшується рівень гормону жовтого тіла — гестагена. Саме вказаний гормон впливає на внутрішню поверхню матки і потовщує ендометрій.  Кровотеча може бути різній мірі інтенсивності. Особливо вірогідна поява кровотеч, якщо одночасно або протягом короткого часу прийняти 2-3 пігулки. У разі ж сильної маткової кровотечі слід провести гінекологічне обстеження.

Також після|потім| прийому постинора можуть виявлятися і інші побічні ефекти, такі як нудота, блювота, головний біль, втома і абдомінальні болі. В разі сильної блювоти  в перші дві години після прийому препарату, необхідно звернутися до лікаря, оскільки|тому що| дія препарату у такому разі може бути недостатньо сильним для запобігання небажаної вагітності.

Якщо у вас нерегулярний менструальний цикл — цей метод використовувати небажано. У самій інструкції розробники препарату вказують|указують|, що постинор призначений для жінок з регулярним циклом.

Інколи, після вживання даного препарату спостерігається протилежна проблема — відсутність кровотечі. У такому разі не слід затягувати з походом до гінеколога. Якщо кровотеча спізнюється на 2-3- тижнів — це може бути викликано або вагітністю, або дією самого препарату, але точно вирішити це питання може лише лікар.

Приймати постинор не можна людям, що страждаючим захворюваннями печінки і жовчного міхура, перенесли в своєму житті хворобу Боткина. Також препарат протипоказаний підліткам в період статевого дозрівання, оскільки|тому що| це сильний засіб, що завдає непоправної шкоди становленню гормональної системи.

На закінчення хотілося б відзначити, що практично у всіх країнах постинор не продається у відкритій аптечній системі, і використовувати його можна лише після консультації з лікарем.  При частому його використанні підвищується ризик виникнення дисфункції яєчників, що, природно, ставить під питання можливість|спроможність| вагітності в майбутньому, коли вона вже буде бажана. Отже краще, замінюйте його сучасними, низкодозованими контрацептивами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини