Головна Новини Інтим 2021 Жіночий календар: як вирахувати безпечний час для сексу
commentss НОВИНИ Всі новини

Жіночий календар: як вирахувати безпечний час для сексу

Менструальний цикл може стати основою попередження небажаної вагітності. Для цього потрібно лише навчитися правильно вираховувати «небезпечне» і «безпечне» час для сексу.

10 січня 2021, 14:20 comments2858
Поділіться публікацією:

Менструальний цикл може стати основою попередження небажаної вагітності. Для цього потрібно лише навчитися правильно вираховувати "небезпечне" і "безпечне" час для сексу. Безумовно, така контрацепція може застосовуватися тільки в тому випадку, якщо жінка має одного партнера, так як метод не позбавляє від захворювань, що передаються статевим шляхом. Менструальний цикл варто вважати для того, щоб розрахувати час, коли можна займатися безпечним (без зачаття дитини) сексом і час найбільш сприятливий для зачаття дитини. Справа в тому, що протягом менструального циклу в організмі жінки відбуваються певні зміни, які або сприяють, або перешкоджають зачаттю дитини.

Весь менструальний цикл жінки можна розділити на три періоди:

— період дозрівання фолікулів (перші 14-16 днів з першого дня менструації), під час якого найбільш активні жіночі статеві гормони естрогени; вони сприяють дозріванню яйцеклітини в яєчнику;

— період овуляції (14-16-ий день з першого дня менструації) — розриву фолікула і виходу яйцеклітини з яєчника в черевну порожнину і звідти в маткову трубу; ця фаза проходить під впливом фоллікулстімулірующего (ФСГ) і лютеонізірующего (ЛГ) гормонів гіпофіза; сигналом для виділення цих гормонів є необхідний рівень естрогену в крові;

— період жовтого тіла або прогестероновий (з 15-17 по 28 день менструального циклу): на місці фолікула, що лопнув, утворюється жовте тіло, яке починає виробляти прогестерон і естрогени; в разі настання вагітності прогестерон готує слизову оболонку порожнини матки до впровадження зародка; крім того, він гальмує дозрівання інших фолікулів, які могли б перешкодити розвитку даної вагітності; якщо вагітність не настає, то жовте тіло припиняє свою функцію, рівень статевих гормонів падає і починається відторгнення вже підготовленої до прийому зародка слизової оболонки порожнини матки — менструація.

В який період менструального циклу краще проводити зачаття

Овуляція — найбільш підходящий період для зачаття. Вона відбувається через два тижні після першого дня менструації (точніше не 14-16 день). Яйцеклітина після виходу з яєчника живе (і може бути запліднена сперматозоїдом) добу, ще добу можна додати, враховуючи неточність обчислення часу овуляції. У ці дві доби можливість зачаття найбільш імовірна. Але можливість зачаття може бути і за кілька днів до овуляції, так як сперматозоїд зберігає свою життєздатність поза насінної рідини протягом 2-6 днів, що дозволяє йому "чекати" появи яйцеклітини.

Для збільшення можливості зачаття жінці варто кинути палити, оскільки нікотин гальмує дозрівання фолікула. Не потрібно вживати алкоголь і багато кави: вони сприяють підвищеному виділенню адреналіну, який згубно діє на гормон прогестерон і матка не може вчасно підготуватися до прийому заплідненої яйцеклітини. Їжа повинна містити багато овочів і фруктів, вживати занадто багато м'яса не слід (не більше 20% від загальної кількості їжі).

В який період менструального циклу можна безпечно займатися сексом

Для таких випадків в менструальному циклі є два періоди. Так, перші 14-16 днів називаються фазою відносної стерильності, при якій немає яйцеклітини, здатної до запліднення. Але тут потрібно пам'ятати про те, що сперматозоїд може "дочекатися" своєї можливості запліднення, тому фаза і називається відносної.

Період після овуляції (плюс 2 доби), тобто з 16-18 до останнього дня менструального циклу називається фазою абсолютної стерильності, так як відсутній яйцеклітина. Ризику зачаття в цей період немає зовсім.

Як розраховувати потрібні періоди менструального циклу

Просто так розрахувати не можна, необхідно спочатку проаналізувати тривалість свого менструального циклу протягом 6-12 місяців, використовуючи в цей період тільки бар'єрні способи контрацепції (наприклад, презерватив).

Записавши всі терміни менструального циклу за аналізований період, виділяють найкоротший і найдовший менструальні цикли, потім з самого короткого періоду віднімають число 18 — виходить день початку небезпечного періоду, наприклад, 27 — 18 = 9 (9-ий день менструального циклу). З самого довгого періоду віднімають 11: 31-11 = 20 (20-й день менструального циклу). Таким чином, небезпека небажаної вагітності зберігається з 9-го по 20-ий день менструального циклу.

Але такий метод контрацепції може застосовуватися тільки тими жінками, у яких менструальний цикл не дуже змінюється від місяця до місяця по тривалості. При значній мінливості і нестабільності менструального циклу краще цей метод не застосовувати або порадитися з лікарем.

Розрахувати свій особистий календар зачаття досить складно і клопітно, але зате потім це дозволить вам позбавитися від багатьох проблем.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини